Авдіївська загальноосвітня школа І-ІІ ступенів № 4 Авдіївської міської ради Донецької області

Четвер, 28.03.2024, 21:55

Вітаю Вас Гість | RSS | Головна | | Реєстрація | Вхід

Головна » 2020 » Листопад » 2 » Сертифікація педагогічних працівників очима учасників
11:37
Сертифікація педагогічних працівників очима учасників

        В Україні стартувала сертифікація педагогічних працівників. Сертифікація вчителів відбувається в три етапи протягом року: незалежне тестування, самооцінювання власних компетенцій та спостереження освітніх експертів за роботою вчителя. До третього етапу сертифікації допущено 1040 вчителів початкових класів. Експерти вивчають практичний досвід учасників через анкетування адміністрації закладу освіти та керівника методичного об’єднання, співбесіду з учасниками сертифікації, а також моделювання педагогічних ситуацій.

         Співробітники управління Державної служби якості освіти в Донецькій області, поспілкувавшись із учасниками сертифікації, для яких вивчення практичного досвіду залишилось позаду, спробували дати відповідь на основні питання, що хвилюють як учасників сертифікації, так і тих, хто пильнує за розвитком подій «пілоту» як альтернативи атестації педагогічних працівників.

Що спонукає педагогів брати участь у сертифікації?

           Шукаючи відповідь на це питання, важливо зрозуміти мотивацію педагогів до участі у сертифікації. Варто підкреслити, що педагогам важко виокремити якусь одну причину участі в сертифікації і, як правило, це комплекс причин.

             Як зазначає пані Ірина – вчитель початкових класів міста Харкова, до участі в сертифікації її спонукала низка причин. Відомо, що сертифікація – це пілотний проєкт, тому спершу виникло бажання випробувати саму її процедуру, щоб зрозуміти чим вона відрізняється від традиційної і звичної атестації, чи дійсно сертифікація є незалежною та неупередженою. До того ж участь у сертифікації – це чудова нагода проаналізувати систему своєї роботи, побачити професійні недоліки та здобутки. І наостанок, сертифікація – це можливість випробувати власні сили, відповісти собі на питання: «Чи вистачить професіоналізму та досвіду пройти сертифікацію від початку до кінця й отримати позитивний результат?».

         За словами пані Інни – вчителя початкових класів з Вінниці, взяти участь у сертифікації її спонукало бажання отримати можливість для саморозвитку, прагнення до самовдосконалення, самовираження, а також отримати новий цікавий досвід у педагогічному зростанні.

       Як бачимо, серед педагогів сертифікація розглядається як ключ до професійного становлення та самореалізації.

        Етапи сертифікації педагогічних працівників: враження учасників

       Нагадуємо, сертифікація відбувається в три етапи протягом року. Нам стали цікавими думка та враження учасників щодо кожного з етапів сертифікації вчителів.

        Так, на думку пані Ірини, вчителя початкових класів з Харкова, найцікавішим етапом сертифікації був заключний: експертне оцінювання професійних компетентностей учасників сертифікації: «Однією із задач для учасників було за досить короткий проміжок часу, відведений для спілкування, продемонструвати експертам цілу низку професійних компетентностей: від володіння державною мовою, комунікативних здібностей – до презентації у стислій формі свого педагогічного досвіду, основних принципів власної освітньої діяльності».

        Своїми враженнями поділилася й пані Інна вчитель початкових класів з Вінниці, зазначивши, що кожен етап сертифікації є дуже важливим та надзвичайно цінним для педагогів. Хоча й було присутнє хвилювання перед завершальним етапом, проте довгоочікувану третю сходинку сертифікації успішно подолано завдяки професіоналізму та майстерності експертів.

          Вчитель початкових класів пані Ольга з міста Краматорськ оцінила ІІІ етап сертифікації наступним чином:

«Вважаю, що зазначений формат: онлайн-вивчення практичного досвіду учасників сертифікації, – в умовах, що склалися у зв’язку із карантинними обмеженнями, є оптимальним. Під час анкетування експертами були озвучені актуальні питання, що стосуються планування, організації та реалізації навчально-виховного процесу відповідно до вимог законодавства та сучасних тенденцій в освіті. Підготовку до анкетування, на мій погляд, ускладнював той факт, що учасники сертифікації не отримували конкретної інформації щодо змісту опитування».

            Більшість учасників сертифікації, з якими випала нагода поспілкуватися, підкреслюють важливість абсолютного кожного етапу сертифікації та відзначають при цьому професіоналізм експертів.

«Не можу сказати, що я не хвилювалася. На початку інтерв’ю навіть руки тремтіли. Але дякуючи моїм експертам я дуже швидко опанувала свої емоції. Щиро дякую їм за підтримку, розуміння, доброзичливість та чуйність. Ваша позитивна енергетика надавала віри в себе! Ви справжні професіонали! Всім учасникам бажаю успіхів та натхнення! Вірте в свої сили!» – зауважила пані Олена, вчитель початкових класів міста Снігурівка  Миколаївської області.

       Розв’язання педагогічних ситуацій: чи є зв’язок із реальним життям?

         Розв’язання педагогічних ситуацій є складовою ІІІ заключного етапу сертифікації. Ми поцікавилися, чи доводилося учасникам сертифікації в реальному житті вирішувати подібні педагогічні ситуації та чи виникли якісь труднощі на цьому етапі.

 «Єдине, що викликало в мене сумніви на цьому етапі – це розв’язання педагогічних ситуацій. На мій погляд, неможливо оцінити професійну компетентність педагога таким способом, тим паче, обираючи один «правильний» з поданих варіантів, тому, що й самі ситуації часто нетипові для нашої школи (коли читала, часто складалося враження, що взяли з закордонних книжок із психології, змінивши імена учасників на наші) або штучно перенесені з середньої та старшої школи в початкову. Одного правильного варіанту розв’язання просто не може існувати, оскільки для успішного подолання проблеми треба набагато більше «ввідних даних» про суб’єктів ситуації, їх оточення, симпатії та антипатії та безліч інших факторів. Крім того, велике значення для розв’язання будь-якої педагогічної ситуації має інтуїція вчителя, його внутрішні відчуття. Через все це важко спрогнозувати «правильне» розв’язання ситуації, ще важче – обрати з кількох поданих один «правильний» шлях до її розв’язання», – вважає пані Ірина, вчитель початкових класів з м. Харків

        Пані Ольга, вчитель початкових класів з міста Краматорськ впевнена, що педагогічні ситуації, як складова заключного етапу сертифікації, надавали учаснику змогу проаналізувати ситуацію та обрати (чи запропонувати власний) варіант її розв’язання, демонструючи рівень педагогічного такту, професійної майстерності та фаховості. Надані методичні посібники були корисними під час підготовки до зазначеного випробування.

Сертифікація педагогічних працівників: рефлексія, виклики та перспективи

        Для деяких педагогів сертифікація вже позаду, а більшості освітян ще доведеться пройти цей шлях. Надзвичайно цікаво було почути відгуки вчителів щодо процедури сертифікації, чи був цей досвід корисним та на які моменти звернути увагу колегам – майбутнім учасникам сертифікації. До вашої уваги деякі з таких відгуків.

 «Для мене цей досвід виявився корисним. Процедура сертифікації дійсно є незалежною і неупередженою. Іноді було складно, але цікаво, по-новому, спонукало до роздумів, міркувань, аналізу власної професійної діяльності та її результатів. Вирішила для себе, що за три роки обов’язково спробую ще. Усім колегам, які мають сумніви, чи брати участь, скажу: не треба боятися нового, треба вірити у свої сили, навіть негативний результат – це теж результат. Він дасть змогу побачити слабкі місця у професійній підготовці, спонукатиме до самовдосконалення, а позитивний результат, безумовно, принесе професійне задоволення і бажання працювати ще краще!», – підсумувала пані Ірина, вчитель початкових класів з Харкова.

Пані Інна, вчитель початкових класів з Вінниці впевнено стверджує, що сертифікація – це, однозначно, позитивний та важливий досвід у систематизації знань, удосконаленні компетентностей, яка об’єднує колег з усіх віддалених куточків нашої країни.

«САме сертифікація засвідчила, що я є частиною великої професійної спільноти, яка наразі формує нову сучасну українську освіту», – з гордістю зауважила пані Інна.

«Підготовка до заключного етапу, зокрема, і сертифікація, взагалі, є потужним інструментом, що спонукає вчителя до самоосвіти та саморозвитку, а також мотивує до подальшого професійного зростання», – підкреслила пані Ольга, вчитель початкових класів з Краматорська.

Пані Оксана, вчитель початкових класів з м. Маріуполь:

«Позаду ІІІ етап сертифікації. Вже тиждень аналізую, обмірковую. Задоволена! Величезний досвід. Змінюємося самі й змінюємо освіту. Мені пощастило спілкуватися зі справжніми фахівцями-експертами.»

Пані Олена, вчитель початкових класів з м. Київ:

«Такої позитивної зустрічі я навіть не очікувала! Дуже вдячна експертам за розуміння та підтримку. Ваш позитивний настрій допоміг мені опанувати моє неочікуване хвилювання та зібратися з думками і отримати задоволення від спілкування!»

Рефлексія пані Наталі, вчителя початкових класів із Володимира-Волинського, видається нам найбільш емоційною й інформативною, і обов’язково стане майбутнім учасникам сертифікації в нагоді.

«Іде другий день після проходження ІІІ етапу сертифікації.. Повертаюсь до нормального життя.. Були хвилювання, невпевненість, перегляд нормативної бази і систематизація досвіду. Оцінила підтримку рідних, які не вимагали до себе зайвої уваги і вишуканих страв. Оцінила підтримку адміністрації і колег. Оцінила доброзичливе ставлення незалежних експертів. Вони створили комфортну і доброзичливу атмосферу під час інтерв’ю, за що їм дуже вдячна.

Залишається для мене відкритим запитання: чому хвилювалась, чому не змогла впоратись з емоціями. Лякало не те, що могла отримати невисокі бали, а перспектива втратити свою самооцінку. Розумію тепер, що мені потрібно більше працювати над собою в плані емоцій. Вчитель має контролювати себе, бути впевненим в своїх знаннях і можливостях. Ми самі маємо застосовувати по відношенню до себе ті виховні впливи, які є в нашому арсеналі. Виправдовує одне – це був перший досвід. Радує, що він був позитивним. І хоч у нашому світі не дуже схвалюють висловлювання від першої особи, та дуже вдячна СОБІ за мужність, досвід і результат! Бажаю усім хороших результатів і правильних висновків!», – підсумувала пані Наталя.

      Такі змістовні, щирі, сповнені емоцій і роздумів, відповіді вчителів-практиків з різних куточків України свідчать про те, що сертифікація педагогів не лише дає зрозуміти кожному учаснику, що вони обрали вірний шлях по життю, а ще й неабияк об’єднує! Дає впевненість в своїх знаннях і можливостях, умінні презентувати свої здобутки і, головне, – надихає рухатись вперед, не зупиняючись на досягнутому.

Побажаємо усім подальшої продуктивної роботи, творчої наснаги та міцного здоров’я!

 

 

Тетяна Ремпель, Інна Бадражан, Ірина Литвинова,

Управління Державної служби якості освіти у Донецькій області

Стилістична редакція – osvita.in

Переглядів: 186 | Додав: aoshkola4 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Форма входу

Пошук

Календар

«  Листопад 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 68

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0